Biztos hogy könnyen sikerül a természetes testsúlyt visszaszerezni és megtartani a NŐI ÉTREND segítségével az étkezés örömeivel együtt.
18 éve így táplálkozok, 63 éves múltam. Eddig minden nőtársamnak sikerült visszaszerezni a természetes alkatát, aki NŐI ÉTRENDre váltott.
Sok 40 év feletti nő szenved a túlsúlya miatt, aminek az egyik legfontosabb része a táplálkozás.
Rengeteg módszer közül lehet választani, nem könnyű eldönteni mi a legmegfelelőbb ebben a speciális életszakaszban.
Mi az ami valóban működik és nem lemondásként éljük meg? A lemondásként megélt változtatás nem tartható fenn. Sokszor próbáltam fogyókúrázni sikertelenül. Az osztályban a legsúlyosabb testalkatú lányok közé tartoztam.
Óriási élmény dúskálni a sok finomság között, szinte bármennyit ehetünk, a természetes súlyunkat visszanyerjük a NŐI ÉTRENDDEL.
A 40 év felett elkezdődött testsúly gyarapodás, túlsúly (elhízás) komolyan veszélyezteti a női egészséget.
Ilyenek lehetnek:
– Daganatos betegségek
– Ízületi panaszok
– Szívkoszorúér elmeszesedése
– Inzulinrezisztencia majd cukorbetegség
– A hasi zsír, hasi elhízás az agy szürkeállomány csökkenését is okozhatja ami később demenciához vezethet.
– Narancsbőr, striák.
De nézzük, hogy mit tehetünk azonnal az ideális testsúlyunk eléréséért.
- Az összes tejtermék elhagyása. Ebben segít a Tejtermék helyettesítő online tanfolyam ahol a megszokott finomságaik egészséges, tejtermék nélküli változatának receptjei találhatóak pl. túró gombóc, a rakott tejfölös ételek, túrós batyuk, mindenmentes túrós palacsinta…
- Javasolt lecserélni a glutén tartalmú szénhidrátot (búza, rozs, árpa) gluténmentesre (rizs, köles, hajdina, cirok quinoa, amarant) a gyorsabb testsúlycsökkenés eléréséért
- Leggyengébb láncszem a táplálkozási szokások megváltoztatásában az édes íz iránti vágy. Ez teljesen jogos mert a napi táplálkozás 60%-a édes ízű kell hogy legyen. Az ételeink levesek, főfogások az alapanyagoktól édeskések. Desszertjeinkben, süteményeinkben a minőségi édes íz eléréséhez természetes, a vérben lassan felszívódó (összetett szénhidrát édesítőt) rizs szirupot vagy juharszirupot használjunk.
- A gyors felszívódású gyümölcscukor fogyasztásának, azaz a gyümölcs fogyasztás mértékének a csökkentése fontos. Két étkezés, ebéd és vacsora között történjen. Néhány alma, szilva, barack… éppen érő gyümölcsökből
- Feltétlen javasolt kerülni: kristálycukor, porcukor, barna cukor, nádcukor, méz… a gyors felszívódású egyszerű cukrokat. Rombolja az életerőt, savasítja a testet, csontritkulást okozhat.
- Állati fehérje fogyasztása a menstruáló nők esetében a melegvérű egyedek helyett (disznó, kacsa, csirke, bárány, marha…) a hidegvérű egyedek (hal, kagyló, csiga, rák…) javasoltak heti 1-két alkalommal.
- Az igazi női fehérje fogyasztása a hüvelyesek: babok, lencsék, borsók javasoltak. Pl. csicseriborsó vagy zöldborsó, gyöngybab, vesebab, vörösbab, barna lencse, zöld lencse, vöröslencse.. Akiknek puffadásuk van a növényi fehérjétől, azok tápcsatornája tisztítást igényelnek. Ezért néhány napig gluténmentes gabona kásákat, sós zöldségleveskéket fogyasszanak. (Makrobiotikus Reggelik receptes könyvemben 60 recept található). Ezután több főzési művelettel a bab, lencse, borsó alapanyagból ételek készítése javasolt pl. csicseriborsó, bab, vagy lencse fasírt, mert előtte megfőzzük utána pedig megsütjük a fasírtokat. Ez két főzési művelet. Vagy rakott ételként a megfőzött babfélét befűszerezzük és tepsiben rizzsel, vagy kölessel rétegenként megrakva a tetejét blansírozott kelkáposzta levelekkel borítva megsütjük sütőben.
- A vörös lencse tapasztalatok szerint nem okoz puffadást, lehet zöldséggel együtt vöröslencse levest vagy vöröslencsés zöldséges fogást készíteni gluténmentes gabona körettel és savanyúsággal.
Gombás zöldborsó kerekszemű barnarizzsel, nyárs zöldség tempúrával, almás lilakáposzta salátával, blansírozott kínai kelbe csavart savanyúkáposzta
Savanyúkáposztás csicseriborsó, blansírozott kel levél, kerekszemű barna rizs, saját gőzében puhult sütőtök
Vörösbab kerekszemű barna rizzsel, blansírozott fodros kel, hirtelen sült zöldségekkel és reszelt alma-sárgarépa savanyúval
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.