Magyarországon sajnos egyre több 40 év feletti nőtársam küzd túlsúly problémával. Ennek alapvető oka a női étrend ismeretének a hiánya. Folyamatos hormon változásból áll egy női szervezet, éppen ezért mindig a különböző életciklusoknak megfelelő étrend követése az ajánlott.
40 év felett az európai nők szervezete hanyatlásnak indul, szemben a keleti nőkével, akik egész életükben gluténmentes gabonát, azaz rizst és babot esznek. Nincs hasi zsírjuk, nem jellemző az ízületi gyulladás, a szív és keringési betegség is ritka (pl. szívinfarktus, agyvérzés). Szebb a bőrük, sűrű a hajuk, nem jellemző a meddőség, de a légúti panasz is ritka. Kortalanul, energiával teli élik az életüket.
Mi is megtehetjük, hogy a természetes testalkatunkat megőrizve, energiával teli, szép bőrrel és teljesen egészségesen éljük az életünket a fiatalságunk megtartásával. Megoldás a természetes alapanyagokból készült női étrend lehet.
5+1 ok, amiért a makrobiotikus női étrend kiváló megoldás a túlsúly megelőzésére vagy csökkentésére
1. A makrobiotika nem tartalmaz semmilyen tejterméket (tej, túró, sajt stb.), mert ezek fogyasztása túlsúlyhoz vezethet. Ma a modern ételeinkben indokolatlanul eltolódott a hangsúly a gyorsan elkészíthető tejterméket tartalmazó ételek irányába, amik felváltották a korábbi meleg főtt ételeket.
Ezek az „új” ételek rendkívül károsak (pl. sajtos túrós tészta, tejbe rizs, tejbe gríz, rizskoch, madártej, shake-k, mindent tejföllel, tejszínnel habarunk sűrítünk be, sajtfélékből ételek, szendvicsek stb.). A makrobiotikus női étrendben a tejtermékeket tartalmazó ételek helyett egyszerű és változatos fogásokat készítünk. Meleg ételeket: leveseket (zöldségleveseket pl. vajbab, zöldbab, zöldborsó, karfiol, brokkoli, karalábé stb.) és főfogásokat (rakott lencse, rizottók, gombás zöldséges ételek stb.). De a közkedvelt fasírtokat is elkészíthetjük változatosan növényi fehérjéből, amelyek finomak és táplálók (pl. falafel – csicseriborsó fasírt, bab fasírt, lencse fasírt). Ezek a sokféle teljes értékű ételek kielégítik az egész napos étkezési igényünket.
2. A gluténmentes makrobiotikus ételek tökéletes megoldást adnak a túlsúly megelőzésére vagy annak elvesztésére. A túlsúlyhoz és más emésztőrendszeri panaszokhoz is vezethetnek a búzalisztből készült péksütemények (kakaós csiga, lekváros bukta), szendvicsek és édességek fogyasztása. Helyette gluténmentes lisztekből készítsünk kenyereket, tortákat, szendvicseket, tésztákat és ebből készült ételeket (pl. kölestészta, rizstészta, kukoricatészta stb.). Gyakran fogyasszunk barnarizst, kölest, hajdinát, kukoricát.
3. A gabona alapú étrend erősíti az immunrendszert, mivel tisztán tartja a bélrendszert. Hatásukra ellenállóbbá válunk a betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Nincs bélbetegség, puffadás, reflux, vastagbél gyulladás stb. Egészséges bélnyálkahártya nélkül az immunrendszer nem tudja ellátni megfelelően a feladatát. Betegség és fertőzés esetén könnyen felépülünk, alvással és pihenéssel.
4. Nagy változatosságban készíthetünk egészséges desszerteket glutén, tejtermék és cukormentesen. A makrobiotika nem használ csak természetes édesítőt, amely lassan szívódik fel a vérben és ezáltal tartós marad a vércukorszint. Ezzel szemben a gyorsfelszívódású cukrok (barnacukor, nádcukor, méz, kristálycukor, porcukor) használata a desszertekben és süteményekben túlsúlyhoz és elhízáshoz vezethetnek.
5. A makrobiotikus táplálkozásnál rendkívül fontos, hogy milyen étellel indítjuk a reggelt. Az egyszerű kása ételek a legjobb indítása a napnak (pl. rizs, köles, hajdina, kukorica), amelyek gluténmentes gabonákból készülnek. Nagyon károsak a nehéz ételek és szendvicsek, amelyek hozzájárulhatnak a túlsúlyhoz (ham and eggs, sajtos szendvicsek, felvágottas szendvicsek glutén tartalmú kenyérrel vagy más péksüteményekkel).
+1. A makrobiotikus étrend a mai modern embernek megfelelő módon tartalmaz állati fehérjét. Városban élünk, és többnyire kevés a fizikai aktivitásunk. Mindent gépesítettünk, takarítást, mosást vagy a közlekedést. Sokszor a TV előtt vagy számítógép előtt ülünk napi 8-10 órát. Elkényelmesedtünk, ehhez nincs szükségünk nehéz húsételekre. Helyette a könnyebben emészthető hidegvérű egyedek fogyasztását javasolt (pl. hal, kagyló, rák). Ezekből is végtelen variációban készíthetünk ételeket.
Ha szeretnéd megtudni, hogy nőként 40 év felett hogyan tudod elkerülni a túlsúlyt, akkor nézd meg ezzel a témával foglalkozó online főzőiskolámat:
Ha tetszett blogbejegyzésem, nyugodtan kommentelj vagy oszd meg ismerőseiddel, de ha többet akarsz megtudni a makrobiotika tudományáról, akkor iratkozz fel hírlevelemre: