Sebestyén Szilvia
Mi az a makrobiotika?
A szó a „makro” (nagy, hosszú) és a „biosz” (élet, életerő) görög szavak összetételéből eredő elnevezés. Jelentése a jó és hosszú, folyamatosan megújuló életnek megfelelő életmód, harmóniában a természettel. A hosszú élet táplálkozási tudománya.
Már Hippokratész (i. e. 460-377), a nyugati orvoslás görög alapító atyja is azt vallotta, hogy „az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja azt, az élet pedig ezeken a változásokon múlik”.
Miben különbözik a makrobiotika a többi étrendtől?
A három legfontosabb különbség
BIZTONSÁGOS
A makrobiotikus ételek fogyasztása kockázatmentes. Az elkészítéséhez csak természetes alapanyagokat használunk fel. Nincsenek mesterséges ízfokozók, állományjavítok, színezékek stb.
Nem okoznak allergiát, illetve egyéb betegségeket.
BÁRMEDDIG ALKALMAZHATÓ
Szemben a gyorsan változó divatétrendekkel, amelyek már akár néhány hónap múlva panaszokat okozhatnak, vagy nem lehet tartósan követni őket, mert bonyolult az elkészítésük.
ÖRÖKZÖLD
Nem alkalmi divat diéta, hanem több évszázados tapasztalatok alapján összeállított átfogó rendszer.
Életmódként élve a tudomány is bizonyította, hogy hosszútávon szolgálja az egészséget.
A makrobiotikus étrend
A makrobiotikus életmód és étrend ősi alapokon nyugvó, fenntartható életet tesz lehetővé a mai körülmények között. Emellett, átfogó elvei és módszerei iránymutatást adnak az állandóan változó világunkban.
A mérsékelt égövben a gabonák a legmegfelelőbb alapételek. Ezeket kisebb arányban egészítjük ki zöldségfélékkel, tengerifüvekkel, bab-, borsó- és lencsefélékkel és természetes szójababtermékekkel. Felhasználunk még mag- és dióféléket, helyi idénygyümölcsöket, fűszereket és különböző ízesítőket.
Mindennapi alapételek
40 – 60% teljes (BIO) gabonaszemek
20 – 30% zöldségfélék
5 – 15% bab, lencse, borsófélék, természetes szójabab termékek
5% leves zöldségek, gabonák, babfélék és miszó
Kiegészitő ételek
Helyi mag és diófélék
Helyi idénygyümölcsök
Tengeri füvek és algák
Fehér húsú, nem zsíros édesvízi és tengeri halak
Természetes fűszerek és ízesítők
Makrobiotikus italok
A makrobiotika további előnye a rugalmasság, és a sokrétűség
A makrobiotikus étrend rugalmasan képes alkalmazkodni az egyéni adottságokhoz, életkorhoz, nemhez, életmódhoz, fizikai aktivitáshoz és állapothoz.
A makrobiotikus étrend jellemzői
IMMUNRENDSZER VÉDŐ
A természetes makrobiotikus életmód és étrend elveinek betartása csökkenti az immunrendszerünket és az egészségünket romboló káros környezeti hatásokat.
SEGÍT A TESTSÚLY MEGTARTÁSÁBAN
A makrobiotikus életmódot folytató férfiak és nők nem szenvednek az általánossá váló elhízástól.
SZÍVMŰKÖDÉST JAVÍTÓ
KIEGYENSÚLYOZZA A VÉRCUKORSZINTET
Az étrend lassan lebomló, összetett szénhidrátokat tartalmaz. Így az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak, miközben a vércukorszint is kiegyensúlyozott marad.
EGÉSZSÉGESEN TARTJA AZ EMÉSZTŐRENDSZERT
MEGFELELŐ FEHÉRJESZINTET BIZTOSÍT
A fehérje alapvető fontosságú a sejtosztódás folyamatában. Eltúlzott bevitele azonban egészségtelen növekedéssel és veseproblémákkal járhat.
A makrobiotikus étrend egyénileg megfelelő fehérjeszintet és a kombinációkban teljes összetételt is ad.
GAZDAG TÁPANYAGOKBAN
Az általános makrobiotikus étrend gazdag vasban, kalciumban és más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban.
SEGÍT MEGELŐZNI A CUKORBETEGSÉGET
(*időtartam, ami alatt a cukor felszívódik a vérben)
TÁPANYAG MEGŐRZŐ FELDOLGOZÁS
A kímélő feldolgozási folyamatok segítenek a lehető legtöbb életerőt és tápanyagot megőrizni az elkészült ételekben.
Makrobiotika hazánkban és a nagyvilágban
A makrobiotika nem egy a divatos és múló trendi diéták közül. Sokak tapasztalata alapján az évszázadok alatt kialakult, ősi tudáson alapuló, mégis modern életmód és étrend.
A világ minden részén egyre többen követik ezt a fajta gondolkodási módot és táplálkozási rendszert.
Hazánkban is egyre több követője akad. Egyre többen ismerik fel, hogy az egészség a legnagyobb kincsünk, amire vigyáznunk kell. Az internet és a különböző programok, illetve tevékenységek révén, ma már több tizezer ember hallott róla, vagy élvezi jótékony hatását ennek az ősi tudománynak.
A makrobiotikáról bővebben a könyveimben és a blogomban olvashatsz.
Képgaléria
A makrobiotika egy olyan ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer képviselője, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.
Ha többet szeretnél megtudni
erről a természetes alapokon nyugvó tudományról,
főzőiskolai és egyéb programokról,
szervezetedet tápláló receptekről,
új termékekről, online tanfolyamokról,
akciókról vagy csak
az egészséges életmódról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.
Az egészség a legnagyobb kincsed, vigyázz rá Te is!