HOGYAN KÉSZÍTSÜNK EGÉSZSÉGES ÉTELEKET AZ OTTHON TÁROLT ÉLELMISZEREINKBŐL?

PRAKTIKUS TANÁCSOK, LETÖLTHETŐ RECEPTEK
 

PRAKTIKUS TANÁCSOK:
Szinte minden háztartásban megtalálhatóak ezek az alapanyagok:
Gabonák pl. rizs, kukorica, árpa, zab, köles, hajdina… vagy ezek termékei pl. a gluténmentes rizstészta, kukoricatészta, kukoricadara, és ezek lisztjei, pl. rizsliszt, kukoricaliszt, vagy pelyhek rizspehely, kölespehely…
Növényi fehérjék a babok, lencsék, borsófélék szárított vagy konzerv formájában. pl. főtt vörös, tarka vagy fehér bab, csicseriborsó, zöldborsó, vajbab, zöldbab konzervek stb. Szárított vagy konzerv gombák…
Zöldségek közül a legismertebbek pl. vöröshagyma, póréhagyma, újhagyma, snidling, lilahagyma, fejeskáposzta, kelkáposzta, kínai kel, bimbóskel, karalábé, sárgarépa, fehérrépa, szárzeller, uborka, piros retek, sörretek, jégcsapretek, édesburgonya, karfiol, brokkoli, fejes saláta, madársaláta…
A főzéshez még használatos alapanyagok pl. olajok, só, fűszerek, ecetek… stb.

Ezekből igazán tápláló, egészségünket megtartó, teljes értékű ételeket tudunk készíteni a család minden tagjának. Még azoknak is akik táplálék allergiások és nem fogyaszthatnak glutén és tejtermék alapanyagú ételeket.

A mai modern világban, amikor nincs jelentősebb fizikai aktivitásunk így ezek az egyszerű természetes ételek tökéletesek a hétköznapjainkban. Ezeket a finomságokat korábban is fogyasztották amikor nem állt rendelkezésünkre ennyi háztartási gép.
pl.

Levesek: korhely leves, lencse leves, zöldbab-vajbab leves, tarkabab vagy más bablevesek, zöldség levesek, káposzta levesek, sütőtök, brokkoli, karfiol, karalábé, zöldborsó, cukkini, hagymakrém… levesek
Főfogások: hagymás bab, sólet, savanyúkáposztás bab, puliszka variációk, lencse ételek, rakott babos kelkáposzta, lencse saláta, babsaláta, rakott vajbab, rizottók…
Desszertek: gyümölcs kompótok, gyümölcs rizs, aszalványos gyümölcsös zabpehely, gyümölcs krémek, sütőtök krém…

Milyen arányokban használjuk az alapanyaginkat naponta?

40-60 % gabona (rizs, kukorica, árpa, zab, köles, hajdina…)
15-20 % növényi fehérje vagy hal (bab, lencse, borsó)
40 % zöldség fogás (a főfogáshoz sokféle főzési móddal, és nyersen savanyú-salátaként)

Amikor a gabonát és a növényi fehérjét egy időpontban fogyasztjuk el, tudja pótolni az állati fehérjét, amikor nincs fizikai aktivitásunk.

Napi étkezéshez példa:
Reggeli: Zabpehely aszalványokkal, gyümölccsel, pirított olajos magvakkal
Ebéd:
Leves: Zöldség leves
Főfogás: Hagymás bab, rizzsel és sós uborkával
Desszert: Alma kompót
Vacsora: Pirított zöldséges gombás tészta, lilahagymás uborkával

R

az ételek a segítségével EGÉSZSÉGES, ENERGIÁVAL TELI és AKTÍV tudsz maradni egész nap!

R

nem okoznak túlsúlyt

R

KOCKÁZATMENTES Az ÉTELEK FOGYASZTÁSA, MERT ELKÉSZÍTÉSÜKHÖZ CSAK TERMÉSZETES ALAPANYAGOKAT használok fel. 

Tehát NINCSENEK mesterséges adalékanyagok, ízfokozók, TARTÓSÍTÓSZEREK színezékek stb.

Így az ételallergiában szenvedők is fogyaszthatják!

 

Zabpehely aszalványokkal, gyümölccsel, pirított olajos magvakkal

Hozzávalók

  • Egy csésze (2,5 dl) zabpehely
  • Egy csésze (2,5 dl) zabpehely
  • 6 dkg aszalvány (mazsola, aszalt szilva, aszalt áfonya… ami van)
  • 1 db alma meghámozva, felkockázva vagy bármilyen gyümölcs ami van
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 csésze víz
  • csipet só

Elkészítés:
Azt alapanyagokat edénybe tesszük és forrás után megkeverjük majd gyenge lángon még készre főzzük 5-10 perc alatt.
Lehet pirított napraforgót, tökmagot, mandulát a tetején tálaláskor rátenni. Bármilyen variáció készíthető odahaza ez csak egy példa.

Zöldség leves

Bármilyen zöldségünk van válasszunk ki egy gyökereset (pl. sárgarépa, vagy fehérrépa), kerek (pl. vöröshagyma, káposzta, karalábé) és felfelé növekedő irányút (pl. szárzellert, póréhagymát)
Vágjuk fel kisebb méretűekre hogy az evőkanálba is beleférjen.

Lehet egy kockára vágott vöröshagymát mokkáskanál olajon megpirítani üvegesre és a többi zöldséget rátenni és együtt tovább pirítani, majd vízzel felengedni, sózni és puhára főzni.
Számtalan variáció készíthető. Javasolt hogy a három növekedési irányú zöldségekből válogassunk, mert ezen irányú stagnáló energiákat mozdítja meg a testünkben. Így az életenergia áramlás folyamatossá tehető a testünkben.

Hagymás bab 2 főre

Elkészítés:

10 dkg babot áztassunk be 3 egy csésze vízben előző nap vagy legalább 4 órán át és az áztató levet leöntve friss 6 dl vízzel öntsük fel, tegyünk hozzá 1 db babérlevelet és fedő alatt főzzük puhára.

A megmaradt levet a zöldségleveshez hozzá lehet adni vagy felhasználhatjuk a hagymás bab ételünkhöz így szószos állagú lesz.
1 db vöröshagymát félholdra szeletelünk és mokkáskanál olajon és sóban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a főtt babot kevés levével és együtt néhány percig összefőzzük. Lehet használni kedvenc fűszereket.

Desszert 2 főre

A gyümölcs kompótot bármilyen alapanyagból készíthetünk, ami odahaza van. Ha van aszalványunk akkor aszalvány és friss gyümölcs is tökéletesen megfelel.
Ha alma levében főzzük meg az aszalványt és a friss gyümölcsöt kicsi fahéjjal az is remek variáció.

Hozzávalók:

  • 6 dl alma leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 2 db alma meghámozva, felkockázva
  • 5 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, aszalt szilva…)

Felforralom az alma levét és beleteszem az összes hozzávalót, ezután kicsire veszem a lángot és még 4-5 percig főzöm fedő alatt.

A makrobiotika egy olyan ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer képviselője, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.

Ha többet szeretnél megtudni 

Z

erről a természetes alapokon nyugvó tudományról,

Z

főzőiskolai és egyéb programokról,

Z

szervezetedet tápláló receptekről,

Z

új termékekről, online tanfolyamokról,

Z

akciókról vagy csak

Z

az egészséges életmódról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Az egészség a legnagyobb kincsed, vigyázz rá Te is!

Share This