A makrobiotikus étrend megelőzi, és ha már kialakult akkor segít csökkenteni vagy akár megszüntetni a civilizációs panaszokat. Minden évszakban nyújt lehetőségeket, hogy egészséges és ízletes ételeket készítsünk.

Az általam ajánlott makrobiotikus ételek valamint italok, glutén-, tej- tejtermék, cukor-, és tojásmentesen készülnek, valamint csak természetes alapanyagokat használunk fel.

Ennek következtében 2 nagy előnyük van:

R

az ételallergiában szenvedők 

is fogyaszthatják

R

nem okoznak túlsúlyt

almás-diós piskóta (GLUTÉNMENTES)

Száraz hozzávalók
  • 20 dkg rizs liszt
  • 20 dkg köles liszt
  • 20 dkg hajdina liszt
  • 10 dkg útifűmaghéj
  • 40 gramm szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál bio vanília por
  • 25 dkg dió durva darabokra törve – aki dió érzékeny enélkül süsse meg ezt a finom piskótát, vagy használjon más olajos magvakat, ami nem okoz allergiás panaszokat pl. napraforgó mag, tökmag, mandula
  • 1 teáskanál fahéj őrölve
Folyékony hozzávalók
  • 4 dl rizs szirup
  • 2 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj (lehet használni más olajat pl. repce, ízlés szerint)
  • 4 dl víz
  • 1 db citrom frissen kicsavart leve
  • 2 kg alma meghámozva, kimagozva és nagy lyukú reszelőn lereszelve
Külön keverő tálba összekeverjük a száraz és folyékony hozzávalókat, majd összeöntjük.
Alaposan összekeverjük. 
180 fokos gázsütőben sütjük 40 percig.
Makrobiotikus sütőtök krémes (GLUTÉNMENTES)
Hozzávalók (piskóta tészta)
  • 20 dkg hajdina liszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg köles liszt
  • 5 evőkanál útifűmaghéj
  • mokkáskanál só
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 dl juharszirup vagy 2 dl rizs szirup
  • 1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1 db citrom friss leve
  • 1,5  dl víz
A száraz és a folyékony hozzávalókat külön összekeverjük, ezután a folyékony hozzávalókból álló keveréket ráöntjük  száraz hozzávalók keverékéhez. 2,5 cm vastagságban tepsibe öntjük és a tetejére mandulapelyhet szórunk. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Hozzávalók sütőtök krémhez
  • 40 dkg feldarabolt, héjtól magtól megtisztított sütőtök
  • 2 dl tisztított víz
  • 2 dl rizs szirup
  • 1 db narancs frissen csavart leve
  • 1 mokkáskanál reszelt narancs héj vagy narancs olaj ízesítéshez
  • csipet só
  • 20 dkg köles liszt frissen őrölve
A vízben a sütőtököt megfőzöm puhára egy csipet sóval. Hozzáadom a rizs szirupot, a narancs levet, és a reszelt héjat majd mixerrel pépesre, simára keverem.

Ezután hozzáadom a köles lisztet majd lángra teszem és folyamatos keveréssel megfőzöm a krémet. Amikor kihűlt, lehet a piskótára rákenni.

Díszíthetjük piros dióval, pirított tökmaggal, pirított mandula héjjal igény szerint.

Mandula pelyhes piskóta karobos és gyümölcs öntettel (GLUTÉNMENTES)
Hozzávalók (piskóta tészta)
  • 20 dkg hajdina liszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg köles liszt
  • 5 evőkanál útifűmaghéj
  • mokkáskanál só
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 dl juharszirup vagy 2 dl rizs szirup
  • 1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1 db citrom friss leve
  • 1,5  dl víz
A száraz és a folyékony hozzávalókat külön összekeverjük, ezután a folyékony hozzávalókból álló keveréket ráöntjük  száraz hozzávalók keverékéhez.


2,5 cm vastagságban tepsibe öntjük és a tetejére mandulapelyhet szórunk. 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.

Hozzávalok (gyümölcs krém)
Készülhet cukor nélküli szilva befőttből, vagy más kompótból ami van. Meggy, cseresznye vagy vegyes kompótból.
  • 5 dl kompótot mixerrel simára pürézve, (mag nélküli tisztított gyümölcsből készült kompót)
  • fél citrom leve
  • 1 dl rizsszirupot / juharszirup
  • mokkáskanál só
  • mokkáskanál fahéj
  • 10 dkg rizsliszt
A hozzávalókat edénybe teszem és folyamatos keveréssel főzöm 15 percig amíg besűrűsödik.
Hozzávalók (karob krém)
  • 4 dl víz
  • 1 evőkanál karob por
  • 1 mokkáskanál bio vanília por
  • 2 dl rizs szirup
  • csipet só
  • 15 dkg rizs liszt a sűrítéshez
A hozzávalókat összekeverem és edénybe teszem, folyamatos keveréssel főzöm 15 percig amíg besűrűsödik.
Sütőtök krémes piskóta (GLUTÉNMENTES)
Hozzávalók (piskóta tészta)

  • 20 dkg hajdina liszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 10 dkg köles liszt
  • 5 evőkanál útifűmaghéj
  • mokkáskanál só
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 dl juharszirup vagy 2 dl rizs szirup
  • 1,5 dl hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1 db citrom friss leve
  • 1,5  dl víz
A száraz és a folyékony hozzávalókat külön összekeverjük, ezután a folyékony hozzávalókból álló keveréket ráöntjük  száraz hozzávalók keverékéhez.
A tepsi aljára majdnem egy cm vastagságba kiöntjük, a következő réteg a sütőtök krém 2 cm vastagságban, majd 1 cm vastagságban ismét a piskóta tészta. 180 fokos sütőben 40 percig sütöm.
Amikor elkészült a tetejét cukor nélküli lekvárral bekenem.
Hozzávalók (sütőtök krém)

  • 60 dkg felkockázott sütőtök (héjtól és magjától tisztítva)
  • 2 dl tiszta víz
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 dl rizs szirup
  • 30 dkg frissen őrölt köles liszt
A felkockázott sütőtökhöz hozzáadom a vizet és a sót, majd puhára párolom és mixerrel pépesre, simára keverem. Ezután a rizs szirupot hozzáadom, folyamatos keveréssel tovább főzöm és a köles liszttel besűrítem.

15 perc múlva sűrű krém állagot kapunk.

Hajdina palacsinta (GLUTÉNMENTES)
Erőt adó és gyorsan elkészíthető palacsinta.

Frissen javasolt fogyasztani, ahogy elkészült.

Hozzávalók
  • 20 dkg frissen őrölt hajdina liszt (a világos hajdinából)
  • 4 dl víz
  • csipet só
  • olaj a sütéshez (hidegen sajtolt napraforgó olaj)
A 20 dkg frissen őrölt világos hajdina liszthez csipet sót adok, és 4 dl vizet, amit csomómentesre keverek. A palacsintasütőt megkenem olajjal, és kisütöm a palacsintákat.
Vegán túró
  • 30 dkg tofu
  • 2 dl rizs szirup / juhar szirup
  • egy citrom leve
  • mokkáskanál reszelt citrom héj
  • csipet só
A hozzávalókat mixerrel simára keverjük.
Cukor nélküli baracklekvár
  • 1 kg kimagozott sárgabarack
  • 2 dl víz
  • csipet só
  • 2 dl rizs szirup/juharszirup
A kimagozott sárgabarackot puhára főzőm a vízben egy csipet sóval. Ezután simára mixelem és hozzáadom a rizs szirupot. Majd folyamatos keveréssel tovább főzöm még 20 percig.
Üvegekbe teszem, lezárom még forrón.

karob golyó (glutén-, cukor-, és laktózmentes)

Hozzávalók

  • 25 dkg nem pirított hajdnia, világos színű
  • 5-6 dl tiszta víz
  • 4 dl rizsszirup
  • 1 db narancs
  • 1 evőkanál karob por
  • darált dió vagy pirított mandula
  • vanília por
Elkészítés

25 dkg világos, nem pirított hajdinát megfőzök 5-6 dl tiszta vízben, egy csipet sóval 25 perc alatt. 4 dl rizsszirupot, késhegynyi vanília port, egy friss narancs kicsavart levét és egy mokkáskanálnyi reszelt héját összekeverem. Hozzáadok még egy evőkanál karob port és mixerrel simára keverem.
Amikor kihűl, megszilárdul, különböző formákat készíthetek belőle (golyó, henger stb.)

Megforgathatom

  • darált dióban
  • darabolt pirított mandulában
  • kókuszreszelékben

Mag illetve dióra érzékenyek részére

  •  puffasztott amarantban is meg lehet forgatni

A belsejét meg lehet tölteni aszalt gyümölccsel, amit előtte kicsi almalében megpárolunk. Lehet öntetet tenni rá, felfőzött lekvárt kicsi kukoricakeményítővel, vagy vanília öntetet.

Brokkoli leves kölessel és jégcsapretekkel

Hozzávalók

  • 10 dkg rózsákra szedett brokkoli
  • 5 dkg megmosott köles
  • 10 dkg gyufaszálra vágott jégcsapretek
  • 1 mokkáskanál hidegen sajtolt olaj (pl. szezámolaj, napraforgóolaj)
  • 1 teáskanál só

Elkészítés

Az egyik kedvencem a brokkoli leves kölessel és jégcsapretekkel. Nagyon könnyű és gyors az elkészítése.

Egy liter vizet felforralok, majd hozzáadok egy teáskanál sót, és egy mokkáskanál hidegen sajtolt olajat, valamint a brokkoli kivételével az összes alapanyagot.

Ezt 15 percig főzöm, majd hozzáadom a brokkolit, és 2-3 perc múlva el is készült az ízletes leves.

Fontos! A brokkolit ne főzzük túl. A színe maradjon üde zöld.

Zsírégető jégcsapretekital

A jégcsapretek enzimjei és kéntartalmú vegyületei segítik az emésztést. Magas a rost- és alacsony kalóriatartalma  (100 grammban csak 15 kcal).  Enyhe vízhajtó hatása miatt, fogyókúrázóknak, diétázóknak, kimondottan javasolt.

Hozzávalók

  • 10 cm-es jégcsapretek apróra reszelve
  • 1 csésze tisztított víz
Elkészítés

A lereszelt jégcsapretket vízzel felforraljuk, 5-6 perc alatt puhára főzzük. A levét leszűrve melegen igyuk meg.

Felnőtteknek reggel és este 1-1 csészével javasolt, kúraszerűen 1 hétig. A második héttől elegendő csak kétnaponta, majd a harmadik héttől egy-két naponta inni.

FONTOS! Ez egy általános javaslat. Mindenki állapota különböző. Kérje ki makrobiotikus tanácsadó véleményét.

Pirított zöldséges rizstészta, főtt kukoricával, pirított szezámmagos barna rizsgolyóval

Hozzávalók (4 főre)

  • 30 dkg rizstészta
  • 15 dkg sárgarépa, gyufaszálra vágva
  • 10 dkg cukkini, karikára szeletelve
  • 1 mokkáskanálnyi szezámolaj
  • 1 cső kukorica, puhára főzve és felkarikázva
  • 5 dkg szezámmag pirítva
  • 20 dkg barna rizs
  • 1 mokkáskanálnyi só

Elkészítés

Rizstésztát puhára főzzük, ötször átmossuk és ízlés szerint megsózzuk.

A gyufaszálra vágott sárgarépát, és a karikára vágott cukkinit, egy mokkáskanálnyi olajon kicsi sóval megpirítjuk.

A főtt kukorica csövet felkarikázzuk és az ételhez tesszük. Pirított szezámmagos rizsgolyónál a főtt barna rizsből* golyókat formázunk nedves kézzel és ezután pirított szezámmagba forgatjuk.

*20 dkg barna rizshez 5 dl tiszta vizet és egy kis sót adunk. Forrásba hozzuk, majd amikor forr, a gázlángot kicsire vesszük. 30 percig főzzük, amíg a víz eltűnik.

Aszalványos kukoricadara kuglóf bogyós gyümölcsökkel

Hozzávalók

 

  • ½ csésze kukoricadara
  • 4 csésze bio almalé (vagy saját facsart alma leve)
  • 1 csipet tengeri só
  • 10 dkg arany mazsola (vagy más aszalvány vörös áfonya, szilva stb).
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj
  • Tálaláskor friss bogyós gyümölcsök és citromfű levél (nyáron, ősszel, télen aszalvány)
Elkészítés

A kukoricadarát egy csipet sóval, a forrásban lévő alma levében folyamatos keveréssel főzzük, amíg megpuhul és besűrűsödik.  Kikenjük a kuglófsütőt vagy a tortaformát olajjal, és beleöntjük a masszát. Hagyjuk megdermedni (lehet egy éjszakán át is). Tálaló tányérra borítjuk és friss bogyós gyümölcsökkel díszítve tálaljuk nyáron.

Náthaűző gyógytea

Hozzávalók

 

  • Hagymahéj tea, náthás vagy megfázásos panaszok esetén
  • 2 vöröshagyma héja
  • 2,5 dl víz
  • fél citrom leve
  • 3 cm reszelt gyömbér leve
Elkészítés:

A hagyma héját alaposan megmossuk. 2,5 dl vízben 10 percig főzzük. Leszűrjük. A kész teába ízlés szerint facsarunk egy kis citromot. A reszelt gyömbér levét a teába facsarjuk. A gyömbér friss leve, nagyon jó nyákoldó.

FONTOS! A gyömbér refluxosoknak nem ajánlott!

Csicseriborsó-gabonafasírt tepsiben sütve (glutén, cukor és laktózmentes)

Hozzávalók

  • 1 csésze csicseriborsó (8 órára beáztatva friss vízben. Só nélkül puhára főzve, 1/2 csésze főzőlével pürésítve.)
  • 4 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1/2, 1 KK. tengeri só
  • 1/2 csésze barna rizs
  • 1 csokor petrezsejemzöld (vagy szárzellerzöld apróra vágva)
  • 1 kávéskanál hidegen sajtolt szezám, napraforgó vagy olivaolaj
Elkészítés

A beáztatott csicseriborsót háromszoros friss vízben, kuktában vagy fazékban, só nélkül 60-70 perc alatt puhára főzzük. Csak akkor vegyük le a kukta fedelét, ha már minden gőz távozott.

A csicseriborsót 1/2 csésze főzőlével és tengeri sóval együtt pürésítjük, majd hozzákeverjük a főtt barnarizst, a fűszereket és az ízesítőket. Kevés olajjal kikenünk egy közepes tepsit, majd maximum 2 cm magasan egyenletesen elterítjük benne a keveréket.

Előmelegített 170-180 fokos sütőben aranybarnára sütjük a tetejét. Hagyjuk kihűlni majd kockákra vágjuk.

Ha többet szeretnél megtudni

Z

a makrobiotikáról,

Z

a főzőiskolai és egyéb programokról,

Z

receptekről,

Z

új termékekről,

Z

akciókról vagy csak

Z

az egészséges életmódról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.

Share This