“A makrobiotika segít az egészséges, fiatalos és harmonikus élet kialakításában.”

Sebestyén Szilvia

Mi az a Makrobiotika?

Egy ősi tapasztalatokon alapuló életmód és táplálkozási rendszer, amely az egészség megtartására, illetve visszaállítására törekszik.

A szó a “makro” (nagy, hosszú) és a “biosz” (élet, életerő) görög szavak összetételéből eredő elnevezés. Jelentése a jó és hosszú, folyamatosan megújuló életnek megfelelő életmód, harmóniában a természettel. A hosszú élet táplálkozási tudománya.

Már Hippokratész (i. e. 460-377), a nyugati orvoslás görög alapító atyja  is azt vallotta, hogy „az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja azt, az élet pedig ezeken a változásokon múlik”.

Az elnevezés a görög Hérodotosztól (i. e. 484-425) származik, aki etiópiai utazásai során igen magas életkorú emberekre bukkant, akiket hosszú életűnek, azaz “makrobiótáknak” nevezett.
Miben különbözik a makrobiotika a többi étrendtől?

A három legfontosabb különbség

BIZTONSÁGOS

A makrobiotikus ételek fogyasztása kockázatmentes. Az elkészítéséhez csak természetes alapanyagokat használunk fel. Nincsenek mesterséges ízfokozók, állományjavítok, színezékek stb.

Nem okoznak allergiát, illetve egyéb betegségeket.

BÁRMEDDIG ALKALMAZHATÓ

A makrobiotikus táplálkozási módszert, az ember élete végégig követheti. Nincsenek évszakokhoz és különböző trendekhez kötve. Elkészítésük viszonylag egyszerű és a szervezetre jó hatást gyakorolnak.

Szemben a gyorsan változó divatétrendekkel, amelyek már akár néhány hónap múlva panaszokat okozhatnak, vagy nem lehet tartósan követni őket, mert bonyolult az elkészítésük.

ÖRÖKZÖLD

Nem alkalmi divat diéta, hanem több évszázados tapasztalatok alapján összeállított átfogó rendszer.

Életmódként élve a tudomány is bizonyította, hogy hosszútávon szolgálja az egészséget.

A Makrobiotikus étrend

Az alapanyagok és az ősi elvek örökzöld értékeit a modern tudományos vizsgálatok sokasága folyamatosan igazolja.

A makrobiotikus életmód és étrend ősi alapokon nyugvó, fenntartható életet tesz lehetővé a mai körülmények között. Emellett, átfogó elvei és módszerei iránymutatást adnak az állandóan változó világunkban.

A mérsékelt égövben a gabonák a legmegfelelőbb alapételek. Ezeket kisebb arányban egészítjük ki zöldségfélékkel, tengerifüvekkel, bab-, borsó- és lencsefélékkel és természetes szójababtermékekkel. Felhasználunk még mag- és dióféléket, helyi idénygyümölcsöket, fűszereket és különböző ízesítőket.

Mindennapi alapételek

40 – 60%  teljes (BIO) gabonaszemek

20 – 30%  zöldségfélék

5 – 15%  bab, lencse, borsófélék, természetes szójabab termékek

5%  leves zöldségek, gabonák, babfélék és miszó

Kiegészitő ételek

Helyi mag és diófélék

Helyi idénygyümölcsök

Tengeri füvek és algák

Fehér húsú, nem zsíros édesvízi és tengeri halak

Természetes fűszerek és ízesítők

Makrobiotikus italok

A makrobiotika további előnye a rugalmasság, és a sokrétűség

A makrobiotikus étrend rugalmasan képes alkalmazkodni az egyéni adottságokhoz, életkorhoz, nemhez, életmódhoz, fizikai aktivitáshoz és állapothoz.

A makrobiotikus életmód és étrend sokféle éghajlaton, kultúrában, tudásszinten és anyagi helyzetben gyakorolható. Nagy előnye, hogy nem kényszerít ránk szigorú “szerzetesi” életmódot vagy mindenkire egyforma étrend követését.
 

A makrobiotikus étrend jellemzői

R

IMMUNRENDSZER VÉDŐ

A természetes makrobiotikus életmód és étrend elveinek betartása csökkenti az immunrendszerünket és az egészségünket romboló káros környezeti hatásokat.

R

SEGÍT A TESTSÚLY MEGTARTÁSÁBAN

A makrobiotikus életmódot folytató férfiak és nők nem szenvednek az általánossá váló elhízástól.

A makrobiotikában egyáltalán nem létezik kalóriaszámlálás. Az ételeket tudatosan, hozzáértően válogatjuk össze és készítjük el.

R

SZÍVMŰKÖDÉST JAVÍTÓ

A vegán ételek elkészítéséhez hidegen sajtolt olajokat használunk, ami a vér jó minőségéhez vezet, ezáltal javítva a vérkeringést és a szívműködést.
R

KIEGYENSÚLYOZZA A VÉRCUKORSZINTET

Az étrend lassan lebomló, összetett szénhidrátokat tartalmaz. Így az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak, miközben a vércukorszint is kiegyensúlyozott marad.

R

EGÉSZSÉGESEN TARTJA AZ EMÉSZTŐRENDSZERT

A makrobiotikus élelmiszerek élelmi rosttartalma magas, így egészségesen tartják az emésztőrendszert, a bélmozgást.
R

MEGFELELŐ FEHÉRJESZINTET BIZTOSÍT

A fehérje alapvető fontosságú a sejtosztódás folyamatában. Eltúlzott bevitele azonban egészségtelen növekedéssel és veseproblémákkal járhat.

A makrobiotikus étrend egyénileg megfelelő fehérjeszintet és a kombinációkban teljes összetételt is ad.

R

GAZDAG TÁPANYAGOKBAN

Az általános makrobiotikus étrend gazdag vasban, kalciumban és más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban.

R

SEGÍT MEGELŐZNI A CUKORBETEGSÉGET

Az alacsony glikémiás indexű* ételek támogatják a vércukoregyensúlyt. Segítik az optimális testsúlyt, a hasnyálmirigy megfelelő működését, illetve a cukorbetegség (diabetes) megelőzését.

(*időtartam, ami alatt a cukor felszívódik a vérben)

R

TÁPANYAG MEGŐRZŐ FELDOLGOZÁS

A kímélő feldolgozási folyamatok segítenek a lehető legtöbb életerőt és tápanyagot megőrizni az elkészült ételekben.

MAKROBIOTIKA HAZÁNKBAN ÉS A NAGY VILÁGBAN

A makrobiotika nem egy a divatos és múló trendi diéták közül. Sokak tapasztalata alapján az évszázadok alatt kialakult, ősi tudáson alapuló, mégis modern életmód és étrend.

A világ minden részén egyre többen követik ezt a fajta gondolkodási módot és táplálkozási rendszert.

Hazánkban is egyre több követője akad. Egyre többen ismerik fel, hogy az egészség a legnagyobb kincsünk, amire vigyáznunk kell. Az internet és a különböző programok, illetve tevékenységek révén, ma már több tizezer ember hallott róla, vagy élvezi jótékony hatását ennek az ősi tudománynak.

A makrobiotikáról bővebben a könyvemben és a blogomban olvashatsz.

KÉPGALÉRIA

Ha többet szeretnél megtudni
a makrobiotikáról,
a főzőiskolai programokról,
receptekről vagy csak
az egészséges életmódról, akkor iratkozz fel hírlevelemre.
A Feliratkozom gombra kattintva elfogadod az adatkezelési szabályzatomat és hozzájárulsz ahhoz, hogy hírleveleket küldjek számodra.
Share This